Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Teremtsünk hagyományt

szülő-gyerek szülinap

Szeretjük a hagyományokat, teremtsük meg a saját szülinapi hagyományainkat:)

  1. szülinapi interjú

Készíts képfelvételt a szülinapossal, azokon a kérdéseken túl, hogy hányadik szülinapját ünnepeljük, melyik a kedvenc színe, sütije, mesehőse, kérdezd meg mit csinál apa a legjobban, miben jobb anya, mi lesz a tesó ha nagy lesz, mit tenne egymillió Forinttal?

Némely kérdések évenként visszatérhetnek, de újragondolhatod az évek múlásával.

S a legjobb, hogy a friss interjú után újra lehet nézni a tavalyit!

  1. ez történt

Határidőnaplód úgyis veled van, jegyzetelt fel a gyermek vicces mondatait, különleges tetteit, dicséreteit, a nagy nap előtt gyűjtsd ki a legjobbakat. A közös pillanatok a legjobbak!

  1. csak mi

A szülinapon legyen egy program, amit csak mi a szűk család csinálunk együtt, bármi lehet társasjáték, séta, közös tervezgetés.

  1. kéz-láb lenyomat

Kíméletlenül megmutatja az idő múlását a tenyérlenyomat és a lábméret, a dátumot a lap aljáról le ne hagyd :)

  1. igen nap

Ma lehet olyan szélsőséget kérni, amire igent mondunk, vagy anya választ három kívánságból;  pl. puding reggelire, később fekhetek le, csúszdázhatok az új ruhámban, felemás zokniban megyek oviba...

  1. időkapszula

Egy rajz, kinőtt zokni, kép a kedvenc mesehősről, a kedvenc mese-, vers címe, csak néhány apróság, nem túl nagy doboz s a legfontosabb ráírni, hogy csak a 15. vagy 18. születésnapon szabad kibontani!

  1. születéstörténet

Meséld el születése történetét.

  1. most ezt a számot szeretem

Mindig van kedvenc a zeneszámok közt is, hallgassátok meg együtt és persze a tavalyit is elő lehet venni.

  1. napi jó cselekedet

Szóljon a nap másokról is, tudatosan biztasd gyermeked jó tettre a nap folyamán

 

szülő-gyerek szülinap

0 Tovább

Halloween VS Mindenszentek

Délelőtt majd kimegyünk a temetőbe, szépen, illedelmesen, csöndben. Viszünk egy szál virágot, mécsest gyújtunk. Mesélek a békés elmúlásról a dédiről a hirtelen halálról a dédpapáról.

És akkor ugyanezzel a lendülettel faragjunk tököt, gúnyoljuk ki a halált, együnk mértéktelen sok édességet, bulizzunk hajnalig, mert az angolszász pogány népszokásból, multikulturális sokk lett.

A lelkem tiltakozik ez ellen az újfajta ünneplés ellen. lehet, hogy egy őskövület vagyok?

Persze tisztában vagyok azzal a ténnyel, hogy a magyar népszokásokat nem eleveníthetem fel, hiába néztem utána mik is azok:

Mindenszentek napján a munka is tilos volt: nem volt szabad mosni, földet művelni, építkezni. Egyes magyar településeken ekkor böjtöltek, más falvakban a szegények számára sütöttek kenyeret, hogy azok könyörögjenek az adományozók halottaiért. ez volt a bíróválasztás, a tanácsújítás, vagy az új cselédek felfogadásának napja is. Sokan már ekkor, a halottak napja előestéjén kimentek a temetőkbe, hogy gyertyát gyújtsanak halottaikért. „

Féljük a halált vagy gúnyoljuk ki, mert úgy kevésbé elkeserítő a mindenképp bekövetkező vég?

Itthon nem vezetem be a tökfaragást és jelmezes bulit sem rendezek. Döntöttem, nálunk csak Mindenszentek van!

 

0 Tovább

Origami mindenkinek

Papírból hajtogatott figura.

Hangsúly a papíron van. Mindig kéznél, mindig sikerélmény /még a "csosza" is/. Lehet míves vagy egyszerű, de mindig jó időtöltés. 

Ünnep van az iskolában  készült lyukas zászló, elhangzott az ünnepi műsor, itthon vár a számítógép.... Itt lépek közbe, elő a papírral!

Különben is október 24.-én origami világnap van :)

Az '56-os ünnep kapcsán kerestem néhány madarat, békegalamb, mondom és mindenki hajtogat egyet.

Még keresem a hajtogatós mintákat, ismerkedem az origamival. Milyen sokrétű, rácsodálkozom. Használják a matematikában, műszaki megoldásoknál - a légzsák origami segítségével van behajtogatva. Vannak érdekes irányzatok, pl. csak pénzből hajtogat, csak mozgó papírfigurát készít stb. Lehet, hogy jobban szórakozok az olvasással, mint a gyerek a hajtogatással ?!

képforrás: internet

0 Tovább
12
»

GyerekekHáza

blogavatar

Gyerekekkel a mindennapokban!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek